ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ

 


καταπολεμηση κουνουπιων στον κηπο

Πότε πρέπει να αντιμετωπίσω τα κουνούπια στον κήπο μου;

Η πρόληψη είναι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης των κουνουπιών. Η Radical Pest Control συνιστά οι εφαρμογές καταπολέμησης κουνουπιών να ξεκινούν κατά την περίοδο της άνοιξης ώστε:

  • Να μην γίνει ο κήπος και ο περιβάλλοντας χώρος εστία ανάπτυξης των προνυμφών των κουνουπιών.
  • Να δημιουργηθεί ένα μη ελκυστικό περιβάλλον για τα ενήλικα κουνούπια, για τη δημιουργία εστιών στα φυλλώματα των φυτών, προλαμβάνοντας ένα έντονο πρόβλημα κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Πως αντιμετώπιζουμε τα κουνούπια;

Μετά από επιθεώρηση του χώρου, γίνεται εντοπισμός των εστιών γέννησης, ανάπτυξης των προνυμφών και των σημείων ανάπαυσης των ενηλίκων κουνουπιών και έπειτα εφαρμόζονται σε αυτά  κατάλληλα εντομοκτόνα σκευάσματα μεγάλης διάρκειας δράσης.

Η διαδικασία εφαρμογής των εντομοκτόνων σε μεγάλους χώρους με πολλές επιφάνειες και έντονη βλάστηση γίνεται σε δύο φάσεις.

  • Στην πρώτη φάση ο τρόπος εφαρμογής γίνεται με ηλεκτρικούς ψεκαστήρες που διαχέουν τα σκευάσματα ομοιόμορφα στις φυλλικές επιφάνειες και τις εξωτερικές επιφάνειες του οικήματος και δρουν υπολειμματικά ώστε να επιτευχθεί μεγάλη διάρκεια δράσης.
  • Σε δεύτερη φάση η εφαρμογή των σκευασμάτων γίνεται με νεφελοψεκαστήρα ο οποίος μετατρέπει το διάλυμα σε εκνέφωμα. Με αυτό τον τρόπο αφενός καλύπτονται ευρύτερες περιοχές του χώρου όπου δεν μπορούν να καλυφθούν με τον αρχικό ψεκασμό, όπως χλοοτάπητες, ψηλά σημεία δένδρων και κτηρίων και αφετέρου το εκνέφωμα διεισδύει καλύτερα στα πυκνά φυλλώματα δένδρων και θάμνων εξουδετερώνοντας τις εστίες των κουνουπιών.

Μετά την εφαρμογή ο χώρος σας είναι απαλλαγμένος από κουνούπια και ενοχλητικά τσιμπήματα. Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια ζώα ωστόσο θα πρέπει πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες που σας δίνονται πριν και μετά την εφαρμογή τους. Η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής φτάνει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τις δράσεις της πολιτείας για την καταπολεμηση κουνουπιών.

  IMG_1426 

Για τις εφαρμογές χρησιμοποιούμε αποκλειστικά ψεκαστήρα ηλεκτροστατικής τεχνολογίας. Με την ηλεκτροστατική τεχνολογία το ψεκαστικό διάλυμα φορτίζεται ηλεκτρικά πριν φύγει από το ακροφύσιο και οι ιοντισμένες σταγόνες έλκονται με δύναμη σε επιφάνειες με διαφορά δυναμικού. Με αυτό τον τρόπο τα εντομοκτόνα φτάνουν σε κρίσιμα για την καταπολέμηση των κουνουπιών σημεία, όπως ανάμεσα και πίσω από κλαδιά και παράλληλα καλύπτουν ομοιόμορφα τις επιφάνειες πυκνών φυλλωμάτων δένδρων και θάμνων κάτι που δε μπορεί να γίνει με το συμβατικό ψεκασμό. Κατά τον συμβατικό ψεκασμό, ψεκάζεται μόνο η εμπρόσθια επιφάνεια φυλλωμάτων και κλαδιών, ενώ κατά τον ηλεκτροστατικό ψεκασμό το ψεκαστικό διάλυμα “αγκαλιάζει” το φυτό από όλες τις πλευρές, χωρίς να αφήνει αμεταχείριστα σημεία. Επίσης με τον ηλεκτροστατικό ψεκασμό το ψεκαστικό διάλυμα καταλήγει σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό στο σημείο που στοχεύουμε σε σχέση με το συμβατικό ψεκασμό. Η ηλεκτροστατική τεχνολογία μειώνει τη χρήση εντομοκτόνων έως 70% κάνοντας τις εφαρμογές καταπολέμησης κουνουπιών φιλικότερες προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

 

Πόσο συχνά πρέπει να γίνονται οι εφαρμογές;

Η διάρκεια αποτελεσματικότητας των εφαρμογών είναι περίπου 2 μήνες. Η διάρκεια αυτή μπορεί να εμφανίσει διακυμάνσεις ανάλογα με την τοποθεσία του οικήματος και τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν κατά την περίοδο ανάπτυξης και αναπαραγωγής των κουνουπιών. Βάσει αυτών των δεδομένων μπορείτε να καθορίσετε τη συχνότητα των εφαρμογών. Να σημειώσουμε πως το αποτέλεσμα δεν αφορά πάντα σε 100% εξάλειψη των τσιμπημάτων καθώς τα κουνούπια μπορούν να πετάξουν από το εξωτερικό περιβάλλον και να φτάσουν μέχρι το δέρμα μας χωρίς προηγουμένως να ακουμπήσουν σε κάποια επιφάνεια που έχει μεταχειριστεί με εντομοκτόνα.

Παρά το ευρύτερο πρόβλημα με τα κουνούπια, οι γείτονές μου δεν ενδιαφέρονται για καταπολέμηση κουνουπιών. Θα υπάρχει ένα καλό αποτέλεσμα αν κάνουμε απεντόμωση μόνο στο δικό μου χώρο;

Σε όσο μεγαλύτερη κλίμακα γίνονται οι εφαρμογές καταπολέμησης των κουνουπιών τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα, καθώς διευρύνουμε το πεδίο εξόντωσης των ενηλίκων κουνουπιών αλλά και των εστιών ανάπτυξης των προνυμφών τους.

Ωστόσο, επειδή τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούμε για την καταπολέμηση κουνουπιών έχουν και ερεθιστική-απωθητική δράση, ο χώρος σας δεν θα είναι πλέον ελκυστικός για τα κουνούπια της περιοχής, και θα κατευθύνονται σε κήπους που δεν έχουν μεταχειριστεί με εντομοκτόνα σκευάσματα.

Σε περιπτώσεις όπου το πρόβλημα είναι έντονο μπορεί να γίνει συνδυασμός των εφαρμογών με τοποθέτηση παγίδων σύλληψης κουνουπιών. Ζητήστε μας να σας ενημερώσουμε για τις παγίδες σύλληψης κουνουπιών.

 

 

Τι γίνεται σε περίπτωση που βρέξει μετά την απεντόμωση για κουνούπια;

Μία ασθενής βροχόπτωση δεν επηρεάζει αρνητικά το αποτέλεσμα της απεντόμωσης για τα κουνούπια. Σε περίπτωση όμως έντονης βροχόπτωσης μέρος των εντομοκτόνων ξεπλένονται από τις επιφάνειες που έχουν εφαρμοστεί. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας για να σας ενημερώσουμε σχετικά.

Έχω κατοικίδια/μικρά παιδιά στο σπίτι. Είναι η απεντόμωση για κουνούπια επικίνδυνη;

Όχι, τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι ήπια για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια. Για περισσότερες πληροφορίες για τα εντομοκτόνα και τον τρόπο εφαρμογής τους, καθώς και για μέτρα ασφαλείας που τυχόν χρειαστεί να πάρετε καλέστε μας για να λάβετε ενημέρωση από τον Εντομολόγο.