Η κάμπια των πεύκων ως αστικό παράσιτο.

Η κάμπια των πεύκων ή αλλιώς πευκοκάμπια ή πιτυοκάμπη (Thaumetopoea pityocampa) είναι ο σημαντικότερος εχθρός των πεύκων. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει έντονη ετήσια προσβολή πευκόδεντρων από πιτυοκάμπη, το έντομο αυτό είναι ικανό να επιφέρει ξήρανση ολόκληρου του δένδρου. Σημαντικά πιο ευάλωτα στην ξήρανση είναι τα νεαρά πεύκα ή τα άρρωστα δένδρα.

Επιπλέον στο αστικό περιβάλλον η παρουσία της κάμπιας πεύκων προκαλεί και άλλες συνέπειες:

  • Αισθητική υποβάθμιση. Οι κάμπιες αναπτύσσονται κατά εκατοντάδες μέσα σε κουκούλια που υφαίνουν πάνω στους κλάδους των πεύκων. Επιπλέον κατατρώγουν τις πευκοβελόνες αφήνοντας τα πεύκα γυμνά και με καχεκτική όψη.
  • Προβλήματα στην υγεία. Οι κάμπιες φέρουν μικροσκοπικά τριχίδια τα οποία περιέχουν αλλεργιογόνες ουσίες. Η επαφή με τα τριχίδια έχεις ως αποτέλεσμα τον ερεθισμό του αναπνευστικού, δύσπνοια, ερεθισμό των ματιών, δακρύρροια, δερματίτιδα, εκζέματα, κνησμό κλπ. Αντίστοιχα συμπτώματα προκαλούνται και στα κατοικίδια ζώα τα οποία μαζί με τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στην παρουσία της κάμπιας λόγω πιο ευαίσθητου ανοσοποιητικού συστήματος και λόγω της τάσης να έρχονται πιο συχνά σε επαφή με τις κάμπιες από περιέργεια.

 

 

 

 

 

Μέτρα προστασίας για την περίοδο της Άνοιξης.

  • Μην πλησιάζετε ή αγγίζετε τις κάμπιες και τις φωλιές τους.
  • Εκπαιδεύστε τα παιδιά και τα κατοικίδια να μην έρχονται σε επαφή με τις κάμπιες.
  • Μην προσπαθείτε να κόψετε μόνοι σας τις φωλιές από τις κάμπιες.
  • Σε περίπτωση ερεθισμού στα μάτια ή το δέρμα συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.
  • Σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης λάβετε άμεσα ιατρική περίθαλψη.

Καταπολέμηση κάμπιας πεύκων.

Η καταπολέμηση της κάμπιας των πεύκων γίνεται:

  • Βιολογικά. Πραγματοποιούνται ψεκασμοί φυλλώματος με στελέχη βακίλου της Θουριγγίας την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου με διάστημα 15 – 20 ημερών μεταξύ των ψεκασμών. Κατά το διάστημα αυτό οι κάμπιες βρίσκονται στις ευάλωτες πρώτες προνυμφικές ηλικίες ενώ ακόμη δεν έχουν δημιουργήσει το προστατευτικό κουκούλι τους. Κατατρώγοντας αδηφάγα πευκοβελόνες ο βιολογικός παράγοντας Bacillus thurigiensis μεταφέρεται στο στομάχι τους  όπου ξεκινά την έκκριση τοξικών μεταβολιτών (τοξίνες) που καταστρέφουν το επιθήλιο του στομάχου με αποτέλεσμα την άμεση παύση της σίτισης και την τελική θανάτωση των καμπιών. Η βιολογική μέθοδος είναι φιλική για ανθρώπους, ζώα και το περιβάλλον, αλλά περιορίζεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα του έτους.
  • Χημικά. Πραγματοποιούνται κατά το Φεβρουάριο – Μάρτιο ψεκασμοί φυλλώματος, κορμού και εδάφους με συμβατικά εντομοκτόνα σκευάσματα για την εξόντωση των ώριμων καμπιών που εξέρχονται από τα κουκούλια και κατεβαίνουν προς το έδαφος για τη νύμφωση. Η χημική μέθοδος απαιτεί μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια, ωστόσο μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και εάν δεν έχει πραγματοποιηθεί εγκαίρως βιολογική αντιμετώπιση.
  • Χημικά με χρήση ρυθμιστή ανάπυξης (IGR). Γίνεται ψεκασμός κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου με ειδικά εντομοκτόνα που στοχεύουν τα προνυμφικά στάδια με αποτέλεσμα τη διακοπή της ανάπτυξης των προνυμφών και τη θανάτωσή τους. Η χρήση IGR εντομοκτόνων είναι πιο φιλική για τους υπόλοιπους οργανισμούς σε σχέση με τα συμβατικά εντομοκτόνα καθώς επηρεάζουν μόνο τις προνύμφες λεπιδοπτέρων.

Οι εφαρμογές για την καταπολέμηση της κάμπιας των πεύκων πραγματοποιούνται με ψεκαστικό συγκρότημα υψηλής πίεσης.

 

*Εάν στο χώρο διαβιούν παιδιά, κατοικίδια και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ενημερώστε μας κατά την τηλεφωνική επικοινωνία.