Γνωρίζετε ότι τα έντομα είναι υπεύθυνα για σοβαρές ασθένειες;

Τα έντομα και τα ζώα και δη αυτά που συναντούμε ως παράσιτα σε κατοικημένους χώρους είναι φορείς μερικών από τα πιο επικίνδυνα για τον άνθρωπο μικρόβια. Η σκνίπα (φλεβοτόμος) μεταδίδει με το τσίμπημά του, μέσω του σάλιου του, το μικρόβιο Leishmania donovani το οποίο προκαλεί τη σπλαχνική λεϊσμανίαση. Οι μύγες φέρουν την αμοιβάδα Entamoeba histolytica που προκαλεί στον άνθρωπο αμοιβαδική εντερίτιδα, αμοιβαδική εγκεφαλίτιδα και δερματική αμοιβάδωση. Οι κατσαρίδες πέραν των υπολοίπων φέρουν βακτήρια σαλμονέλας. Τα τσιμπούρια μεταδίδουν βακτήρια που προκαλούν την ασθένεια του Λάιμ. Τα κουνούπια μεταδίδουν τον δάγκειο πυρετό και την ελονοσία. Τα ποντίκια μεταδίδουν το τοξόπλασμα και προκαλούν τύφο, λεπτοσπείρωση και άλλες ασθένειες. Αυτές είναι μερικές από τις πολύ επικίνδυνες ασθένειες που προκαλούν τα παράσιτα στον άνθρωπο.

 

Αλλεργίες

 Απεντομώσεις
Τα ακάρεα της σκόνης, οι κατσαρίδες, τα τσιμπήματα ψύλλων, μελισσών και σφηκών, τα παράσιτα των τροφίμων είναι υπεύθυνα για την πρόκληση αλλεργιών σε ευαίσθητα άτομα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν ακραία αντίδραση, την αναφυλαξία, η οποία οδηγεί στον θάνατο.
Τα εκδύματα και τα αποχωρήματα από τα ακάρεα της σκόνης και των κατσαρίδων αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό αιτιών για αλλεργικές αντιδράσεις στους ανθρώπους.  

 

Άσθμα 

Απολυμάνσεις
Τα αποχωρήματα και τα εκδύματα των κατσαρίδων τα οποία μεταφέρονται με τον αέρα, μπορούν να λειτουργήσουν ως αλλεργιογόνα και να προκαλέσουν άσθμα σε ευαίσθητα άτομα, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι παιδιά. Η παρουσία κατσαρίδων σε ένα χώρο μειώνει την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, και η συνεχής έκθεση στα αλλεργιογόνα των εντόμων αυξάνει την ευαισθησία σε συμπτώματα άσθματος.

 

Επιμολύνσεις τροφίμων

Δημόσια υγεία

Τα παράσιτα μεταφέρουν πολυάριθμα παθογόνα πάνω και μέσα στο σώμα τους. Κατσαρίδες, μύγες και ποντίκια φέρουν δεκάδες μικρόβια λόγω των ρυπαρών σημείων στα οποία ζουν και ενδιαιτώνται, όπως υπόνομοι, αποχετεύσεις, περιττώματα. Η επαφή και η βρώση μολυσμένων τροφίμων μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετούς, στομαχόπονο, διάρροια, γαστρεντερίτιδα αλλά και σοβαρές ασθένειες.