Πρόβλημα με ποντίκια

Γιατί τα ποντίκια έχουν κακή φήμη;
Τα ποντίκια είναι παράσιτα υψίστης υγειονομικής σημασίας. Μεταδίδουν πολλές και σοβαρές ασθένειες με το δάγκωμα, τα ούρα, τα περιττώματά τους, ακόμα και με τροφές που έχουν δοκιμάσει και μετά τις καταναλώσει ο άνθρωπος.

Τα μικρόβια που φέρουν πάνω τους τα ποντίκια είναι υπεύθυνα για την πρόκληση σοβαρών ασθενειών. Μερικές από αυτές είναι:

Λεπτοσπείρωση
Βουβωνική πανώλη
Τυφοειδής πυρετό
Τουλαραιμία
Σπειροχαιτιάσεις
Σαλμονέλωση
Επιπλέον τα ίδια φέρουν πάνω τους παράσιτα που παρασιτούν και στον άνθρωπο, όπως ψύλλους, κοριούς, τσιμπούρια, ακάρεα.

Βιολογία και συνήθειες των ποντικών

  • Τα ποντίκια ζουν περίπου 2 χρόνια αλλά αναπτύσσονται ραγδαία. Σε μόλις 2-3 μήνες από τη γέννησή τους φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα. 21 ημέρες διαρκεί η κύηση, γεννούν περί τα 10 μικρά σε κάθε γέννα και έχουν 4-7 γέννες ετησίως. Από αυτά συμπεραίνουμε ότι από ένα μόνο ζευγάρι μπορεί να προκύψει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ένας τεράστιος αριθμός απογόνων!
  • Τα ποντίκια συνηθίζουν να κινούνται κατά μήκος με πλάτη στον τοίχο, για να νιώθουν ασφάλεια. Δεν κάνουν μεγάλες αποστάσεις μακριά από τη φωλιά. Εξερευνούν διστακτικά το χώρο.
  • Μαρκάρουν το χώρο τους με τα ούρα τους τα οποία περιέχουν φερομόνες.
  • Δεν βλέπουν καλά και έχουν αχρωματοψία. Η νυχτερινή όρασή τους όμως είναι καλή. Έχουν πολύ καλή αίσθηση της όσφρησης και της αφής. Έχουν αισθητήριες τρίχες στη μουσούδα, την πλάτη και την κοιλιά.
  • Τα μπροστινά δόντια (κοπτήρες) των ποντικών μεγαλώνουν συνεχώς γι’ αυτό και έχουν την ανάγκη να ροκανίζουν διάφορα αντικείμενα ώστε να τα διατηρούν σε μικρό σχετικά μήκος. Εάν δεν ροκάνιζαν τα δόντια τους, θα μεγάλωναν σε σημείο που δεν θα μπορούσαν να τραφούν και θα πέθαιναν από ασιτία. Η συνήθειά τους αυτή συχνά προκαλεί μεγάλες καταστροφές, καθώς μπορούν να κόψουν καλώδια ηλεκτρισμού, καλώδια αυτοκινήτων, ξυλεία κ.ά.
  • Ενδείξεις παρουσίας ποντικών σε ένα χώρο είναι τα περιττώματα, απ’ όπου διακρίνουμε και το είδος, οι ήχοι ροκανίσματος, η μυρωδιά που αφήνουν αυτά και τα ούρα τους, οι φωλιές και τα λαγούμια τους, οι ζημιές και φθορές που προκαλούν.
  • Τα είδη των ποντικών που συναντούμε κοντά στον άνθρωπο είναι το Mus musculus, το Rattus rattus και το Rattus norvegicus. Είναι και τα τρία ποντίκια, και όχι αρουραίοι όπως λανθασμένα αναφέρουν τα μεγάλα ποντίκια (Rattus rattus και Rattus norvegicus). Oι αρουραίοι έχουν διαφορετικά μορφολογικά χαρακτηριστικά από τα ποντίκια και είναι αγροδίαιτοι.

Οικιακό ποντίκι (Mus musculus)

Καταπολέμηση ποντικών τιμή

Οικιακό ποντίκι

Το μικρό αυτό ποντίκι μήκους 7-9 εκ. έχει μυτερή μουσούδα, μεγάλα μάτια, αυτιά και ουρά και φτάνει σε βάρος τα 20 γραμ. Το χρώμα του είναι γκριζωπό. Συνηθίζει να τρέφεται τσιμπολογώντας. Καταναλώνει σπόρους, έντομα, σαλιγκάρια, σκουλήκια. Είναι σε θέση να πηδάει εμπόδια και είναι καλός αναρριχητής και κολυμβητής.

Ποντικός των οροφών (Rattus rattus)

Είναι μεσαίου μεγέθους. Το χρώμα του είναι μαύρο, φθάνει τα 24 εκ. μήκος και τα 200 γραμ. βάρος. Έχει πολύ μεγάλη ικανότητα αναρρίχησης. Το βρίσκουμε συχνά σε δέντρα όπως φοίνικες, μουριές, αμπέλια, πεύκα, ξύλινες οροφές και δοκάρια. Τρέφεται κυρίως με καρπούς, αν και γενικά είναι παμφάγο.

Καταπολέμηση ποντικιών

Ποντικός των οροφών

Ποντικός των πλοίων (Rattus norvegicus)

Έχει καφέ χρώμα και το βάρος του φτάνει τα 500 γρ. Η μουσούδα του είναι πιο αμβλεία σε σύγκριση με τα άλλα δύο ποντίκια. Είναι ένα άκρως επιθετικό είδος ποντικού. Όταν εκνευριστεί ή φοβηθεί ανασηκώνει το τρίχωμά του. Διώχνει τα άλλα είδη ποντικών αν βρεθούν στον ίδιο χώρο. Δαγκώνει αυτιά, πόδια από μωρά και μπορεί να τραφεί με μικρά χοιρίδια, νεοσσούς, ψάρια κ.ά. Βρίσκεται συχνά σε μαρίνες ανάμεσα στις μεγάλες πέτρες, όπου τρώει καβούρια, ψαράκια, γαρίδες. Από εκεί εφορμά στις ταβέρνες, τα ξενοδοχεία, τα σπίτια και τα σκουπίδια αναζητώντας τροφή. Του αρέσει το νερό. Έχει μέτρια ικανότητα αναρρίχησης αλλά είναι πολύ καλός κολυμβητής.

Αρουραίοι αντιμετώπιση

Ποντικός των πλοίων

Για πληροφορίες σχετικά με την καταπολέμηση ποντικών από τη Radical Pest Control πατήστε εδώ.