Τα περιστέρια συναντώνται σε αστικό, περιαστικό ή αγροτικό περιβάλλον και έχουν αναπτύξει μεγάλους πληθυσμούς τα τελευταία χρόνια. Δεδομένου ότι η ύπαρξη και η επιβίωσή τους έχει συνυφανθεί με την ανθρώπινη παρουσία σε όλες τις αντίστοιχες ιστορικές περιόδους, τα περιστέρια έχουν μελετηθεί εκτενώς για τις συνήθειές τους και τους τρόπους διαβίωσης.
Αναπαραγωγή
Τα περιστέρια είναι μονογαμικά είδη. Έπειτα από 8 έως 12 ημέρες μετά το ζευγάρωμα τα θηλυκά γεννούν 1 ή 2 αυγά που εκκολάπτονται μετά από 18 ημέρες. Τα καθήκοντα του αρσενικού είναι η παροχή υλικών κατασκευής φωλιών, η προστασία και η διαφύλαξη του θηλυκού και της φωλιάς. Οι νεοσσοί τροφοδοτούνται με ειδικό «γάλα» περιστεριού, μια υγρή προς στερεά ουσία εκκρινόμενη από το στομάχι των ενηλίκων γονέων (θηλυκού και αρσενικού ταυτοχρόνως) μέσω παλινδρόμησης. Τα νεαρά περιστέρια εγκαταλείπουν τη φωλιά σε ηλικία 4 έως 6 εβδομάδων. Προτού αφήσει τη φωλιά η πρώτη γενιά περιστεριών, γεννούνται περισσότερα αυγά. Η περίοδος αναπαραγωγής δύναται να υφίσταται κατά τη διάρκεια όλων των εποχών, αλλά η βέλτιστη περίοδος τυγχάνει κατά την Άνοιξη και το Φθινόπωρο. Ένας τυπικός πληθυσμός περιστεριών αποτελείται συνήθως από ίσο αριθμό θηλυκών και αρσενικών. Τα περιστέρια ζευγαρώνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά οι περισσότεροι εκ των 5 έως 6 γόνων ανά έτος ανατρέφονται κατά τη διάρκεια της Άνοιξης και Καλοκαιριού, όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες από συνθήκες παγετού.
Φώλιασμα
Τα περιστέρια εγκαθίστανται σε γλάστρες, παρτέρια, μπαλκόνια, πατάρια, σοφίτες, ταράτσες, καμπαναριά εκκλησιών και διακοσμούν αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά κτηρίων όπου τα ανοίγματα επιτρέπουν το κούρνιασμα, άραγμα και χτίσιμο φωλιάς. Οι φωλιές κατασκευάζονται από ξυλάκια, κλαδιά και χορτάρια στοιβαγμένα μαζί προς σχηματισμό ακατέργαστης και στερεής «αποβάθρας».
Συμπεριφορά
Σε κατάσταση αιχμαλωσίας τα περιστέρια ζουν συνήθως μέχρι 15 έτη και ενίοτε περισσότερο. Ωστόσο στο αστικό περιβάλλον σπάνια επιβιώνουν πάνω από 3 με 4 έτη, διότι φυσικοί παράγοντες θνησιμότητας όπως θήρευση από θηλαστικά και άλλα πτηνά, ασθένειες και άγχος εξαιτίας της έλλειψης τροφής και νερού μειώνουν τους πληθυσμούς των περιστεριών κατά περίπου 30% ετησίως.
Ενδιαίτημα/Φυσικό περιβάλλον
Τα περιστέρια είναι υψηλά εξαρτώμενα από τους ανθρώπους για παροχή τροφής και τοποθεσιών για κούρνιασμα, άραγμα και φώλιασμα. Εντοπίζονται συνήθως σε αυλές αγροκτημάτων, σιλό σιτηρών, μύλους σιτηρών και ζωοτροφών, πάρκα, κτίρια πόλεων, γέφυρες και άλλες κατασκευές.
Διατροφικές συνήθειες
Τα περιστέρια τρέφονται επί το πλείστον με σιτηρά και σπόρους και συντηρούνται καταναλώνοντας χυμένα ή αμελώς αποθηκευμένα σιτηρά. Τρέφονται επίσης με απορρίμματα, κοπριά ζώων, έντομα και άλλα παρεχόμενα τροφικά υλικά από τον άνθρωπο με πρόθεση ή άθελά του. Πράγματι σε κάποιες αστικές περιοχές η τροφοδοσία περιστεριών θεωρείται μια μορφή αναψυχής. Χρειάζονται περίπου 30 ml νερό ημερησίως. Βασίζονται κυρίως στο ελεύθερο νερό αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το χιόνι για αποκόμιση νερού.
Columba livia κοιν. Περιστερά