Ακάρεα στο στρώμα καταπολέμηση τιμή

Τι είναι τα ακάρεα;

Τα ακάρεα αποτελούν μια κατηγορία αρθροπόδων που ανήκει στα αραχνοειδή. Υπάρχουν διάφορες οικογένειες ακάρεων, οι οποίες ανάλογα με το ενδιαίτημά τους διακρίνονται σε φυτοπαρασιτικές, ζωοπαρασιτικές, σαπροφάγες, αρπακτικές κ.ά

Ενδεικτικά τα ακάρεα μπορούν να βρεθούν πάνω σε φυτά ως φυτοφάγα (π.χ. τετράνυχος), μέσα ή πάνω στα ζώα (π.χ. τσιμπούρια), μέσα στο χώμα (ως αποδομητές νεκρής ύλης) ή ως θηρευτές άλλων ακάρεων και εντόμων.

Τι είναι τα ακαρέα της σκόνης;

Τα ακάρεα της σκόνης θα λέγαμε ότι μοιάζουν με πολύ μικρά αραχνίδια, τα οποία δεν διακρίνονται εύκολα με γυμνό μάτι.

Επιστημονικά το είδος τους ονομάζεται Dermatophagoides pteronyssinus και είναι ένα είδος το οποίο έχει μεγάλο ενδιαφέρον ως οικιακό παράσιτο. Και αυτό γιατί ζει, αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται μέσα σε στρώματα (όπως και σε, χαλιά, καναπεδες), διότι εκεί βρίσκουν σε αφθονία την τροφή τους, η οποία δεν είναι άλλη από τα απονεκρωμένα κύτταρα του δέρματός μας. 

Το άκαρι της σκόνης έχει μέγεθος 0,33 mm. Ο βιολογικός κύκλος του αποτελείται από το ωό, τη νύμφη και το ενήλικο και ολοκληρώνεται σε μόλις 12-15 ημέρες, ενώ τα θηλυκά γεννούν ημερησίως 30-40 αυγά.

Το στρώμα προσφέρει ιδανικό περιβάλλον για τα ακάρεα της σκόνης. Παρέχει τροφή, υγρασία, ζέστη και ήπιο φως, συνθήκες που ευνοούν την γρήγορη αύξηση του πληθυσμού τους. Έχει βρεθεί μετά από έρευνα ότι ένα καινούριο στρώμα, στον πρώτο μήνα χρήσης του φιλοξενεί 5.000 ακάρεα και σε ένα έτος πάνω από 2.000.000.

Ποια αλλεργιογόνα κρύβει το στρώμα μας;

Ακάρεα στο στρώμα αντιμετώπιση

Το πιο σημαντικό αλλεργιογόνο που υπάρχει στα στρώματα είναι η πρωτεΐνη γουανίνη. Η γουανίνη βρίσκεται στα περιττώματα και τα εκδύματα των ακάρεων της σκόνης και προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις σε πολλούς ανθρώπους. Κάποιες από αυτές είναι, το παιδικό άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα, η κόπωση, η ατονία, ο πονοκέφαλος.

Ένας δεύτερος παράγοντας είναι τα βακτήρια και οι μύκητες. Πολλοί από αυτούς προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις ή επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Για παράδειγμα οι μύκητες του γένους Aspergillus παράγουν τοξικές για τον άνθρωπο ουσίες όπως είναι οι αφλατοξίνες και οι ωχρατοξίνες.

Επίσης μέσα στο στρώμα συνυπάρχει και μεγάλη ποσότητα σκόνης η οποία συγκεντρώνει πολλούς ρύπους οργανικούς και ανόργανους, όπως βαρέα μέταλλα, τα οποία είναι τοξικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ποια προβλήματα μας δημιουργούν τα ακάρεα και τα αλλεργιογόνα του στρώματος;

Ένα μεγάλο ποσοστό παιδικού και αλλεργικού άσθματος φαίνεται ότι προέρχεται από τη γουανίνη που περιέχεται στα περιττώματα και εκδύματα των ακάρεων της σκόνης. Επίσης η γύρη, οι μύκητες, τα βακτήρια και οι ρύποι στο στρώμα προκαλούν αλλεργίες και επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Συμπτώματα που μπορεί να έχουμε από κακή υγιεινή κατάσταση του στρώματος είναι:

Άσθμα, δύσπνοια, φτέρνισμα, αλλεργική ρινίτιδα, κόπωση, ατονία, αϋπνία, πονοκέφαλοι, κνησμός, βήχας, βουλωμένη μύτη και δερματικά προβλήματα.

Τι είναι ο οικολογικός καθαρισμός στρώματος και πως πραγματοποιείται;

Για πληροφορίες σχετικά με τον εσωτερικό καθαρισμό στρώματος πατήστε εδώ