Πρόβλημα με ψείρες

Το παιδί μου κόλλησε ψείρες, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ασθένειας;

Οι ψείρες αποτελούν μια διαρκή ανησυχία των γονιών, γιατί όπως συχνά ακούμε, κρούσματα μετάδοσης ψειρών παρουσιάζονται από παιδί σε παιδί μέσα στα σχολεία. Δείχνουν να προτιμούν το δέρμα νεαρών ατόμων και εκεί δημιουργούν εστίες πιο εύκολα. Ωστόσο δεν έχουν σημαντικό υγειονομικό ενδιαφέρον γιατί το νύγμα τους δεν μεταδίδει κάποια ασθένεια, είναι όμως αρκετά ενοχλητικό γιατί προκαλεί έντονο κνησμό, ερεθισμό και κατά συνέπεια εκδορές και επιμολύνσεις.

Ψείρες καταπολέμηση τιμή

Ψείρα εικόνα από στερεοσκόπιο

Τι γνωρίζουμε για τις ψείρες;

  • Ανήκουν στην Τάξη Anoplura. Υπάρχουν συνολικά 3.000 είδη ψειρών, μόνο 3 από αυτά έχουν καταγραφεί ως παράσιτα του ανθρώπου, η ψείρα κεφαλής (Pediculus humanus capitis), η ψείρα σώματος (Pediculus humanus corporis) και η ψείρα του εφηβαίου (Phthirius pubis). Είναι και οι τρεις αιμομυζητικού τύπου αλλά δημιουργούν εστίες σε διαφορετικά σημεία του ανθρώπινου σώματος.
  • Η ψείρα του εφηβαίου μπορεί επίσης να βρεθεί στα βλέφαρα και στις τρίχες της μασχάλης.
  • Η ψείρα του σώματος ζει στα ρούχα και τα εσώρουχα και όχι πάνω στο δέρμα, στο οποίο πηγαίνει μόνο για να τραφεί. Η τακτική αλλαγή και το πλύσιμο των ρούχων εμποδίζει την μόλυνση και την εξάπλωση αυτής της ψείρας. Γι’ αυτό το λόγο άτομα που δεν τηρούν βασικούς κανόνες υγιεινής όπως, άστεγοι, κρατούμενοι, μετανάστες είναι συχνά φορείς τέτοιων ψειρών και αποτελούν εστίες μετάδοσης. Η ψείρα του σώματος η οποία δεν υπήρχε μέχρι πρότινος στη χώρα μας, έχει κάνει πλέον την εμφάνισή της πιθανώς λόγω της αθρόας προσέλευσης μεταναστών.
  • Γνωστή είναι επίσης και η ψείρα των πτηνών, η οποία είναι μασητικού τύπου και τρέφεται από το δέρμα των πτηνών. Δεν παρασιτεί τον άνθρωπο.
  • Οι ψείρες δεν ζουν για πάνω από 1-2 μέρες χωρίς να βρίσκονται στον ξενιστή.
  • Οι ψείρες και τα αυγά τους (κόνιδες) είναι κολλημένα πάνω στις τρίχες (κεφαλής, εφηβαίου κλπ.) πολύ κοντά στο δέρμα. Αυγά και ψείρες που βρίσκονται στις τρίχες μακριά από το δέρμα είναι νεκρά. Το κούρεμα δεν αποτελεί λύση κατά των ψειρών, μπορεί να γίνει βοηθητικά και έχει κάποια δράση μόνο εάν είναι πάρα πολύ κοντό.
  • Συνήθως τις βρίσκουμε στο πίσω μέρος του κεφαλιού χαμηλά, και στο τριχωτό πίσω από τα αυτιά.
Ψείρες αντιμετώπιση

Ψείρα του σώματος ενώ τρέφεται

Ψείρες στο σώμα

Τσιμπήματα από ψείρες του σώματος

Αυγά ψειρών

Κόνιδες ψειρών εφηβαίου κολλημένα πάνω σε βλέφαρα

Πως θα αντιμετωπίσω τις ψείρες; τιμή

Λύση στο πρόβλημα των ψειρών μπορεί να δοθεί μόνο εάν γίνουν κάποιες ενέργειες με συντονισμένο τρόπο.

Πλύσιμο σε ζεστό νερό όλων των ειδών ένδυσης, κλινοσκεπασμάτων και άλλων υφασμάτινων ειδών με τα οποία ο φορέας αλλά και τα άτομα που ζουν στο ίδιο σπίτι έχουν φορέσει ή έρθει σε επαφή. Το στεγνό καθάρισμα είναι επίσης αποτελεσματικό αν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει.

Εφαρμογή της θεραπείας που θα συστήσει ο Ιατρός και επανάληψη μετά από 7-10 ημέρες ώστε να εξοντωθούν και οι ψείρες που εκκολάφτηκαν μετά την πρώτη εφαρμογή.

Πολύ καλός καθαρισμός του χώρου και ειδικά από τρίχες.

Η απεντόμωση του χώρου με κατάλληλα για ψείρες φάρμακα αποτελεί συμπληρωματικό μέτρο.

* Τα σχολεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με ψείρες χρειάζονται επιπλέον συστάσεις και γνώση των σημείων εφαρμογής για να απαλλαγούν από το πρόβλημα των ψειρών. Με χρήση ειδικού εξοπλισμού δίνουμε τη λύση στο πρόβλημα των ψειρών σε σχολικούς χώρους.