Ενώ στο φυσικό περιβάλλον οι τερμίτες είναι ωφέλιμοι οργανισμοί, ως αποικοδομητές του ξύλου το οποίο αποδίδουν σε θρεπτικά στοιχεία στο έδαφος αλλά και ως μέρος της διατροφής άλλων οργανισμών, όταν βρεθούν στο αστικό – περιαστικό περιβάλλον οι συνέπειες της δραστηριότητάς τους μπορεί να είναι καταστρεπτικές ως προς την οικονομική και αισθητική ζημιά που προκαλούν.

Παρά την ομοιότητά τους με τα μυρμήγκια, δεν αποτελούν κάποιο είδος μυρμηγκιού. Οι τερμίτες (Ισόπτερα) ανήκουν σε διαφορετική Τάξη εντόμων από τα μυρμήγκια (Υμενόπτερα) και έχουν αρκετές μορφολογικές διαφορές μεταξύ τους.

Τι γνωρίζουμε για τους τερμίτες;

  • Η ονομασία Ισόπτερα προκύπτει από το γεγονός ότι το πρόσθιο ζεύγος πτερύγων έχει ίδιο μήκος με το οπίσθιο ζεύγος πτερύγων κάτι που δεν συμβαίνει στα υπόλοιπα έντομα.
  • Είναι έντομα ιδιαιτέρως κοινωνικά. Οι αποικίες τους χαρακτηρίζονται από αυστηρή δομή και συνοχή. Κάθε ενέργεια των μελών της αποικίας αποβλέπει στην επιτυχία του συνόλου.
  • Οι κοινωνίες τους αριθμούν από κάποιες χιλιάδες έως εκατομμύρια άτομα.
  • Οι κάστες των τερμιτών πέρα από τα αυγά, τις προνύμφες και τις νύμφες. είναι οι εργάτες, οι οπλίτες, τα πτερωτά αναπαραγωγικά και ο βασιλιάς με τη βασίλισσα.
Φτερωτά μυρμήγκια τερμίτες αντιμετώπιση καταπολέμηση εταιρεία

Φτερωτά αναπαραγωγικά

Διαφορές με μυρμήγκια:

  • Οι τερμίτες έχουν ίσιες κεραίες ενώ τα μυρμήγκια γονατοειδείς.
  • Οι τερμίτες ανάμεσα στο θώρακα και την κοιλία έχουν μια λεπτή σύσφιξη, ενώ τα μυρμήγκια ένα πολύ λεπτό μίσχο.
  • Τα φτερά των πτερωτών τερμιτών έχουν πολλές νευρώσεις και διακλαδώσεις, ενώ των μυρμηγκιών ελάχιστες.
  • Το πρόσθιο ζεύγος πτερύγων έχει ίδιο μήκος με το οπίσθιο ζεύγος πτερύγων, ενώ στα μυρμήγκια το πρόσθιο ζεύγος είναι μεγαλύτερο.

Καταπολέμηση τερμιτών τιμή

Μυρμήγκι                              Τερμίτης

Καταπολέμηση τερμίτη κόστος

Οπλίτης

Η βασίλισσα: Το μήκος του σώματός της φτάνει από 7,5 έως 14,5 εκ. ανάλογα με το είδος. Γεννά καθημερινά 30.000 αυγά, για 10-15 χρόνια κάτι που σημαίνει ότι σε όλη τη διάρκεια της ζωής της μία βασίλισσα μπορεί να γεννήσει έναν τεράστιο αριθμό απογόνων. Η διατροφή του βασιλικού ζεύγους γίνεται από τους εργάτες με τα εκκρίματα των μελών της αποικίας.

Αντιμετώπιση τερμιτών τιμή

Η ευμεγέθης βασίλισσα των τερμιτών

Είδη τερμιτών

Υπάρχουν 2.400 γνωστά είδη τερμιτών παγκοσμίως, τα περισσότερα από τα οποία είναι ενδημικά τροπικών και υποτροπικών περιοχών, κλιμάτων δηλαδή με αρκετή ζέστη και υγρασία. Οι τερμίτες διακρίνονται σε υπόγειους, ξηρού ξύλου, υγρού ξύλου και θεριστές. Η διάκριση γίνεται με βάση τις διατροφικές τους συνήθειες και τον τρόπο διαβίωσης και κάθε κατηγορία αποτελείται από πολλά είδη. Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 3 είδη:

Reticulitermes lucifugus: Υπάγεται στους υπόγειους τερμίτες και απαντάται ως επί το πλείστον σε περιοχές που έχουν αρκετή υγρασία. Προσβάλλει κυρίως ξυλεία βυθισμένη στο έδαφος. Οι αποικίες του αναπτύσσονται κοντά στις ρίζες και στη βάση κορμών δένδρων και θάμνων, όπως αμπελιού, μουσμουλιάς, ροδιάς κ.ά. Στις κατοικίες εισχωρεί μέσω ρωγμών των θεμελίων και προσβάλλει τα ξύλινα δοκάρια, πατώματα και κουφώματα. Γίνεται δύσκολα αντιληπτό και για αυτό το λόγο προκαλεί μεγάλες καταστροφές.

Reticulitermes flavipes: Ανήκει και αυτό στους υπόγειους τερμίτες. Ζει στους κήπους και σε ξύλινα μέρη των κατοικιών. Όπως και οι υπόλοιποι τερμίτες, τρώει το εσωτερικό των ξύλινων στοιχείων και αυτό έχει ως συνέπεια η ζημιά να γίνεται αντιληπτή όταν πλέον είναι αργά για διάσωση. Έχει βρεθεί και σε βιβλία.

Kalotermes flavicolis: Είναι τερμίτης ξηρού ξύλου. Προσβάλλει κυρίως κορμούς θάμνων και δένδρων, όπου εισχωρεί τρώγοντας εξασθενημένο ξύλο ή από οπές που έχουν γίνει από άλλα έντομα ή παθογόνα, από ζημιές λόγω καιρικών φαινομένων, πληγές κλαδεμάτων κλπ. Προσβάλλει επίσης ξύλινες κατασκευές,πατώματα, έπιπλα, κορνίζες κ.ά. Στα σπίτια εισχωρεί είτε μέσω προσβεβλημένων ξύλινων αντικειμένων και ξυλείας που μπήκε στο σπίτι είτε από ανοιχτά παράθυρα, αεραγωγούς, από ρωγμές σε κουφώματα και τοίχους.

Τερμίτες πριονίδι

Περιττώματα τερμιτών ξηρού ξύλου σε μεγέθυνση

Για πληροφορίες σχετικά με την καταπολέμηση τερμιτών από τη Radical Pest Control πατήστε εδώ.