Σφήκες αντιμετώπιση τιμή

Οι σφήκες αν και γενικά είναι ωφέλιμα έντομα διότι αφαιρούν τις σάρκες πτωμάτων ζώων, και εξοντώνουν μεγάλο αριθμό βλαβερών εντόμων για να ταϊσουν τις προνύμφες τους, μπορούν να γίνουν επικίνδυνες για τον άνθρωπο με τα τσιμπήματά τους, ειδικά όταν “τσιμπούν” παιδια, ηλικιωμένους και άτομα με ευαισθησία.

Σφήκες καταπολέμηση τιμή

Vespula germanica

Tι γνωρίζουμε για τις σφήκες

  • Είναι κοινωνικά έντομα. Η αποικία τους αποτελείται από τη βασίλισσα, τα αναπαραγωγικά αρσενικά και τα θηλυκά, τις εργάτριες. Οι σφήκες τρέφονται και με ώριμους καρπούς και συχνά κάνουν σημαντική ζημιά σε αμπελώνες, καταστρέφοντας τις ράγες.
  • Τα αρσενικά άτομα και οι εργάτριες ψοφούν το φθινόπωρο, ενώ τα γονιμοποιημένα θηλυκά διαχειμάζουν σε προστατευμένες θέσεις και το καθένα τους ιδρύει μια νέα κοινότητα την επόμενη άνοιξη.
  • Σχηματίζουν τις φωλιές τους στο έδαφος, σε κασώματα από πόρτες και παράθυρα, τρύπες εξαερισμού, ρωγμές τοίχων, δέντρα, θάμνους νωρίς την άνοιξη όταν αρχίσουν οι θερμοκρασίες να ανεβαίνουν.
  • Για την κατασκευή τους χρησιμοποιούν ξύλο το οποίο κόβουν από διάφορες ξύλινες κατασκευές όπως decks, φράχτες, φλοιό δένδρων, το οποίο μασούν και λιώνουν με το σάλιο τους.
  • Το κέντρισμά τους είναι επώδυνο και μπορεί να προκαλέσει οίδημα που διαρκεί για μέρες, ενώ άτομα αλλεργικά στην τοξίνη του κεντριού των σφηκών, χρειάζονται άμεση ιατρική περίθαλψη αν κεντηθούν.
  • Μερικά από τα είδη που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι τα Vespula vulgaris, Vespula germanica, Vespa crabro και Vespa orientalis.
Σφήκες πρόβλημα εταιρεία

Vespa orientalis

Kαταπολέμηση σφηκών από τη Radical Pest Controlτιμή

Πολλές φορές η παρουσία σφηκοφωλιάς δεν αποτελεί κίνδυνο, άρα και αιτία καταστροφής της. Εάν όμως βρίσκεται σε σημείο που μπορεί να ενοχληθεί από παιδιά, ζώα και βέβαια αν υπάρχουν στο χώρο άτομα με ευαισθησία στο κέντρισμα των σφηκών, είναι απαραίτητη η καταστροφή της αποικίας. Επίσης συχνή αιτία καταστροφής αποικιών σφηκών είναι η ζημιά που προκαλούν σε καρπούς που θέλουμε να καταναλώσουμε, π.χ. σταφύλια, και οι επιθέσεις σε αποικίες μελισσών.

  • Η καταπολέμηση γίνεται είτε με απευθείας καταστροφή της φωλιάς με εφαρμογή δυνατών εντομοκτόνων, είτε με χρήση δολωμάτων, είτε με συνδυασμό τους και η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται από τον αν γνωρίζουμε που βρίσκεται η φωλιά και τις ειδικές συνθήκες (ύπαρξη παιδιών, κατοικιδίων στο χώρο).
  • Πέρα από την εξολόθρευση της σφηκοφωλιάς, θα μεταχειριστούμε με ειδικά σκευάσματα και άλλα σημεία του χώρου σας ώστε να αποτρέψουμε μελλοντική εγκατάσταση (για την τρέχουσα σεζόν) σφηκοφωλιάς στον χώρο σας.