Σαράκι καταπολέμηση απεντόμωση κόστος τιμή

Τι ονομάζουμε σαράκι;

Ως σαράκι αναφέρουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ξυλοφάγων εντόμων τα οποία ζημιώνουν το ξύλο. Η πλειονότητα των εντόμων αυτών ανήκει στα Κολεόπτερα (σκαθάρια).

Γιατί είναι βλαβερά για τον άνθρωπο;

Τα σαράκια τρέφονται αδηφάγα με κυτταρίνη, η οποία αποτελεί το κύριο συστατικό του ξύλου. Συνεπώς προκαλούν πολύ μεγάλες καταστροφές σε ξύλινα αντικείμενα και επειδή βρίσκονται στο εσωτερικό του ξύλου, δύσκολα γίνονται αντιληπτά. Επίσης η αντιμετώπισή τους απαιτεί εξειδικευμένες εφαρμογές.

Τι ζημιές προξενούν;

Τα σαράκια προσβάλλουν οτιδήποτε είναι ξύλινο ή προέρχεται από ξύλο. Ενδεικτικά προσβάλλουν ζωντανά ή νεκρά δένδρα, ξύλινα δοκάρια, παράθυρα, έπιπλα, πίνακες, μουσικά όργανα, τέμπλα εκκλησιών, καλάθια, ακόμη και καλαμάκια από σουβλάκια. Η ζημιά που προκαλούν μπορεί να είναι από αισθητική μέχρι καταστροφή της δομικής ακεραιότητας του επίπλου, του δοκαριού κλπ.

Πλέον υπάρχει μεγάλη έξαρση του προβλήματος λόγω του διεθνούς εμπορίου και της ανεξέλεγκτης εισαγωγής φθηνής μη πιστοποιημένης ξυλείας από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Υπάρχουν ενδείξεις για παρουσία σαρακιού στα έπιπλά μου;

Οι κυριότερες ενδείξεις είναι:

  • Τρύπες σε μορφή σκαγιών με ανοιχτόχρωμο μεταχρωματισμό
  • Ήχοι που προέρχονται από το εσωτερικό του ξύλου
  • Πριονίδι μέσα και έξω από τις τρύπες του ξύλου

Τα είδη σαρακιών στην Ελλάδα

Υπάρχουν χιλιάδες είδη όμως τα παρακάτω είναι αυτά που αντιμετωπίζουμε πιο συχνά σε κατοικημένους χώρους στην Ελλάδα:

Hylotrypes bajulus (Οικ. Cerambycidae)

Το στάδιο της προνύμφης, δηλαδή αυτό το οποίο προκαλεί τη ζημιά στο ξύλο διαρκεί 3 έως 10 χρόνια.

Η νύμφη μεταμορφώνεται σε ενήλικο μέσα σε στοά που έχει δημιουργήσει στο ξύλο, το οποίο μετά από μερικές ημέρες εγκαταλείπει το ξύλο έχοντας όμως αφήσει μέσα γονιμοποιημένα αυγά.

Κόστος υποκαπνισμού φωσφίνης τιμή Σαράκι καταπολέμηση εταιρεία τιμή

 

Nacerda melanura (Οικ. Oedemeridae)

Προσβάλλει κυρίως υγρό, σάπιο ξύλο που έχει προσβληθεί από ξυλοφάγους μύκητες. Το βρίσκουμε σε σανίδες, πασσάλους, σκάλες.

Σαράκι σε οροφή καταπολέμηση

Anobium punctatum (Οικ. Anobiidae)

Το βρίσκουμε κατ’ εξοχήν σε έπιπλα, ιδιαίτερα σε αυτά που βρίσκονται σε υπόγεια όπου υπάρχει υγρασία και ζέστη.

Η προσβολή από Anobium punctatum είναι χαρακτηριστική λόγω των πολλών κυκλικών οπών διαμέτρου 1,5 χιλ.που σχηματίζουν πάνω στο προσβεβλημένο ξύλο. Ο βιολογικός κύκλος ολοκληρώνεται σε 2-4 έτη, το ενήλικο όμως ζει μόνο για περίπου 1 μήνα.

Σαράκι σε έπιπλα καταπολέμηση  Σαράκι σε πάτωμα δάπεδα καταπολέμηση

Xestobium rufovillosum (Οικ. Anobiidae)

Ονομάζεται “ρολόι του θανάτου” εξαιτίας του ήχου μιας σειράς χτυπημάτων που δίνουν με την κεφαλή τους στο ξύλο τα άρρενα και τα θήλεα κατά την περίοδο της σύζευξης. Προτιμά τη σκληρή δασική ξυλεία, από βελανιδιά, ιτιά κ.ά

Σαράκι φωσφίνη  Σαράκι εταιρεία αντιμετώπιση

Nicobium castaneum (Οικ. Anobiidae)

Χαρακτηριστικοί οι κωνικοί σωροί πριονιδιού που πέφτει στο πάτωμα ή το ράφι. Προσβάλλει βιβλία, χειρόγραφα, εικόνες, παλιά έπιπλα.

Σαράκι καταπολέμηση

Lyctus brunneus (Υποοικ. Lyctinae)

Χαρακτηριστικά προσβολής από Lyctus brunneus είναι οι πολυάριθμες οπές μεγέθους κεφαλής καρφίτσας πάνω στο ξύλο, σε συνδυασμό με πριονίδι. Προσβάλλει ξυλεία από βελανιδιά, φτελιά, καρυδιά, μπαμπού, φράξο.

Σαράκι απεντόμωση

Bostrychus capucinus (Οικ. Bostrychidae)

Προσβάλλει νεκρά δέντρα βελανιδιάς και καστανιάς, και στα σπίτια βρίσκεται κυρίως σε πατώματα που προέρχονται από αυτά τα δέντρα. Οι προνύμφες του προκαλούν μεγάλες ζημιές στο ξύλο.

Πριονίδι σε δοκάρια

Dinoderus spp. (Οικ. Bostrychidae)
Είναι σχετικά νέα είδη στην Ελλάδα. Οι προνύμφες τρέφονται με αποξηραμένο ξύλο μπαμπού, καλαμάκια από σουβλάκια, αποξηραμένα φρούτα τα οποία μετατρέπουν σε σκόνη.

Σαράκι πριονίδι

Οικ. Buprestidae
Τα ενήλικα έχουν χρώμα μεταλλικού λαμπερού χρώματος και τρέφονται με άνθη. Οι προνύμφες βρίσκονται και τρέφονται μεταξύ φλοιού και ξύλου. Συνήθως βρίσκονται στα δέντρα αλλά μπορεί να βρεθούν και σε ξυλεία.

Σαράκι καταπολέμηση

Οικ. Scolytidae
Οι προνύμφες ορύσσουν στοές ανάμεσα από το φλοιό και το ξύλο και σε μικρό βάθος μέσα στο ξύλο. Προτιμούν υγρό ξύλο και συνήθως εάν αφαιρεθεί ο φλοιός δεν αποτελούν πρόβλημα.

Για πληροφορίες σχετικά με την καταπολέμηση σαρακιού από τη Radical Pest Control πατήστε εδώ.