Απέκτησα ξαφνικά κοριούς, πως μεταφέρθηκαν στο σπίτι μου;

Η ύπαρξη κοριών σε ένα χώρο δεν σχετίζεται με τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν σε αυτό. Οι κοριοί έρχονται συνήθως στο χώρο μας μέσω …ταξιδιωτών, καθώς μεταφέρονται κυρίως με τις αποσκευές, τα ρούχα, τα υφάσματα. Συχνός τρόπος εξάπλωσης είναι και τα μεταχειρισμένα τα έπιπλα. Γι αυτό το λόγο μπορεί να βρεθεί παντού όπου γίνεται μεταφορά ρούχων και αποσκευών όπως σε σπίτια, νοσοκομεία, στρατώνες, κατασκηνώσεις, ακόμα και στο καλύτερο ξενοδοχείο.

Μεταδίδουν οι κοριοί ασθένειες;

Δεν έχουν ιδιαίτερη υγειονομική σημασία, καθώς δεν έχει αποδειχθεί ότι οι κοριοί μεταδίδουν με την παρουσία τους ή με το νύγμα τους παθογόνους μικροοργανισμούς στον άνθρωπο. Ωστόσο, το τσίμπημά τους είναι επώδυνο και προκαλεί φαγούρα ενώ το σάλιο που εκκρίνουν κατά το τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένους ανθρώπους αλλεργική αντίδραση με έντονο πρήξιμο, ναυτία ή και εμετό. Έτσι, η παρουσία κοριών δε μπορεί να είναι αποδεκτή σε οποιονδήποτε χώρο και η καταπολέμησή τους πρέπει να γίνεται άμεσα.

Καταπολέμηση κοριών τιμή

Τι γνωρίζουμε για τους κοριούς;

 • Οι κοριοί ανήκουν στην Οικογένεια Cimicidae της Τάξης των Ημιπτέρων. Υπάρχουν πάνω από 90 είδη κοριών, όμως μόνο το Cimex lectularius υπάρχει στη χώρα μας ως παράσιτο του ανθρώπου.
 • Είναι νυκτόβιο έντομο, μετακινείται γρήγορα και δραστηριοποιείται τη νύκτα όταν τα θύματά του κοιμούνται ενώ την ημέρα κρύβεται σε στρώματα, κρεβάτια, ξύλινα έπιπλα, πίνακες, φθαρμένες ταπετσαρίες, σχισμές, ρωγμές τοίχων και πατώματος.
 • Τρέφεται αποκλειστικά με αίμα (αιμομυζητικό έντομο). Μυζά συνεχόμενα για 3-10 λεπτά ή και περισσότερο με τα στοματικά του μόρια με τα οποία μυζά αίμα και ταυτόχρονα εκχέει αντιπηκτικές ουσίες.
 • Τα αποχωρήματά του είναι αιματώδη λόγω της μύζησης αίματος και φαίνονται μερικές φορές σαν στίγματα στα κλινοσκεπάσματα.
 • Οι κοριοί διαθέτουν αδένες οι οποίοι εκλύουν μία χαρακτηριστική οσμή. Στο εξωτερικό χρησιμοποιούν ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους για την ανίχνευση κοριών.
 • Το νύγμα του είναι αρκετά επώδυνο και προκαλεί κυκλικό ερύθημα σαν φουσκάλα που περνάει όμως γρήγορα, συνήθως μέσα σε 24 ώρες.
  Χαρακτηριστική είναι η εικόνα γαζώματος πάνω στο σώμα από νύγματα του κοριού.
 • Τσιμπάει τα ακάλυπτα σημεία του σώματος όταν το θύμα κοιμάται και δεν μπορεί να αντιδράσει.
 • Αντέχει πολύ καιρό χωρίς να τραφεί, από 6 μήνες έως και 1 έτος.
 • Οι κοριοί κατά τη διάρκεια αντίξοων κλιματικών συνθηκών ή έλλειψης τροφής βρίσκονται σε διάπαυση. Μία κατάσταση όπου ο μεταβολισμός τους υπολειτουργεί και τους βοηθάει να επιζήσουν μέχρι να “ξυπνήσουν” μέσω διάφορων ερέθισμάτων όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, η ύπαρξη θερμόαιμου οργανισμού στο χώρο και το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται με την αναπνοή και να τραφούν.
Αντιμετώπιση κοριών κόστος

Τσιμπήματα από κοριούς

Εταιρεία για κοριούς

Τσιμπήματα από κοριούς

Για πληροφορίες σχετικά με την καταπολέμηση κοριών από τη Radical Pest Control πατήστε εδώ.