αράχνες καταπολέμηση

Αράχνες και έντομα

Οι αράχνες ανήκουν στα Αραχνοειδή όπου εκεί ανήκουν και τα ακάρεα, οισκορπιοί, οι ψευδοσκορπιοί και τα Solpugida. Οι αράχνες δεν είναι έντομα.

Μπορείτε να αναγνωρίσετε αν το ζωύφιο που βλέπετε είναι αραχνοειδές ή έντομο απλά μετρώντας τον αριθμό των ποδιών του. Τα πρώτα έχουν οχτώ ενώ τα δεύτερα έχουν έξι. Άλλη βασική διαφορά είναι ότι τα αραχνοειδή έχουν ενιαίο κεφάλι και θώρακα, ενώ στα έντομα το κεφάλι είναι διακριτό από το θώρακα.

Τι γνωρίζουμε για τις αράχνες

  • Οι αράχνες αρέσκονται στο ξηροθερμικό κλίμα. Εισέρχονται στα σπίτια για να προστατευτούν από τις καιρικές συνθήκες και για εύρεση συντρόφου.
  • Όλες οι αράχνες διαθέτουν δηλητήριο. Κάποια είδη έχουν ισχυρό, αλλά τα περισσότερα είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Χρησιμοποιούν το δηλητήριο επιθετικά για παράλυση του θηράματος και αμυντικά για να προστατευτούν όταν νιώσουν απειλή.
  • Οι αράχνες είναι χνουδωτές. Το σώμα τους καλύπτεται από τρίχες οι οποίες προκαλούν δερματικό ερεθισμό στον άνθρωπο. Όταν νιώσουν απειλή ξύνουν με τα πίσω πόδια τους τις τρίχες για να αμυνθούν.
  • Διαθέτουν κλωστικές θηλές με τις οποίες δημιουργούν μεταξένιες ίνες που χρησιμοποιούν για την κατασκευή του ιστού και για τη δημιουργία κουκουλιών όπου εναποθέτουν τα αυγά τους.
  • Οι αράχνες είναι γενικά ωφέλιμες καθώς είναι αρπακτικά και με την παρουσία τους σε ένα χώρο μπορούν να μειώσουν σημαντικά τους πληθυσμούς επιβλαβών εντόμων όπως μύγες και κουνούπια.

Τα είδη των αραχνών της Ελλάδας 

Lactrodectus sp.

Λέγεται και Μαύρη Χήρα λόγω της φυλετικής κανιβαλιστικής συμπεριφοράς που παρουσιάζει. Έχει μαύρο σώμα με κόκκινα, πορτοκαλί ή κίτρινα σημάδια. Έχει ισχυρό δηλητήριο που μπορεί να προκαλέσει το θάνατο σε παιδιά ή εξασθενημένους οργανισμούς. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Μαύρη Χήρα πατήστε εδώ.

δάγκωμα από δηλητηριώδη αράχνη

Loxosceles sp.

Έχει μήκος 7-12 χλστ. Έχει καφέ χρώμα και στο θώρακα ένα σχέδιο σε σχήμα βιολιού. Το δάγκωμά της επιφέρει νέκρωση των ιστών καθώς το δηλητήριό της έχει κυττολυτική δράση. Τα συμπτώματα του δαγκώματος είναι μεταχρωματισμός του σημείου, ουλή και βύθισμα.

αράχνες στο σπίτι

Tagenaria sp.

Η αράχνη αυτή δημιουργεί χωνοειδής ιστούς όπου παραμονεύει στο βάθος τους περιμένοντας κάποιο έντομο να πιαστεί πάνω στον ιστό. Κρύβεται σε ξηρολιθιές, σχισμές, τούβλα, λιθοδομές. Διαθέτει ισχυρό δηλητήριο νεκρωτικού τύπου που μπορεί να προκαλέσει το θάνατο σε μικρά κατοικίδια.

Δηλητηριώδης αράχνη

Lycosa sp. 

Είναι επιθετικό είδος αράχνης. Έχει μήκος 4 εκ. και μήκος ποδιών 10 εκ. Τα μακριά πόδια της τη βοηθούν να τρέχει πολύ γρήγορα. Σε αντίθεση με άλλες αράχνες δε δημιουργεί ιστό αλλά συλλαμβάνει το θήραμα κυνηγώντας το.

Δάγκωμα από αράχνη

Pholcus sp.

Ονομάζεται και αράχνη χορευτής. Όταν νιώσει απειλεί μετακινεί έντονα πάνω κάτω το σώμα της κάνοντας τον ιστό της να τραντάζεται. Τη συναντάμε συχνά σε κελάρια και αποθήκες σπιτιών.

αράχνη καταπολέμηση τιμή

Haltica sp. 

Αυτό το είδος αράχνης δε δημιουργεί ιστό. Είναι ωφέλιμο για τον άνθρωπο καθώς είναι ακίνδυνο είδος και είναι αρπακτικό πολλών μικρών εντόμων. Χαρακτηριστικά είναι τα μεγάλα άλματα που κάνει που φτάνουν τα 15 εκ.

αράχνη αντιμετώπιση

Tarantula sp.

Είναι η πιο εντυπωσιακή αράχνη από άποψη μεγέθους. Το μήκος του σώματος των περισσότερων κυμαίνεται μεταξύ 2.5-7.5 εκ. ενώ το μεγαλύτερο είδος ταραντούλας, η ταραντούλα Γολιάθ έχει μήκος σώματος 10-12 εκ. Έχει ισχυρό δηλητήριο αλλά δεν είναι θανατηφόρο για τον άνθρωπο.

ταραντούλα δάγκωμα

Καταπολέμηση αραχνών τιμή

Για την καταπολέμηση αραχνών η Radical Pest Control λαμβάνει υπ’ όψη τις ιδιαίτερότητες του χώρου (εσωτερικός – εξωτερικός), το περιβάλλον (υγρό – ξηρό), την ύπαρξη παιδιών ή κατοικιδίων, την ανάγκη για σύλληψη και αναγνώριση του αραχνοειδούς και έπειτα προβαίνει στην καταπολέμηση με χρήση κατάλληλων εντομοκτόνων σε συνδυασμό με καλή καθαριότητα του χώρου.