Η μαύρη αράχνη του λογότυπου της Radical Pest Control δεν είναι άλλη από την φημισμένη “Μαύρη Χήρα“.

black widow

Η αράχνη «μαύρη χήρα» ανήκει στο γένος Latrodectus και περιλαμβάνει δεκάδες είδη, μερικά από τα οποία είναι ενδημικά της Ελλάδας και γενικά της Μεσογείου.

Η ονομασία “Μαύρη Χήρα” έχει αποδοθεί σε αυτό το είδος αράχνης εξαιτίας της φυλετικής κανιβαλιστικής συμπεριφοράς που παρουσιάζει, κατά την οποία το θηλυκό τρώει το αρσενικό μετά τη σύζευξη. Η συμπεριφορά αυτή δεν υπάρχει σε όλα είδη Latrodectus και παρατηρείται συχνότερα σε συνθήκες εργαστηρίου όπου το αρσενικό δεν μπορεί να διαφύγει.

Η ενήλικη θηλυκή αράχνη «μαύρη χήρα» είναι περίπου 2 cm σε μήκος, έχει γυαλιστερό μαύρο χρώμα και μερικά είδη φέρουν κόκκινη-πορτοκαλί κλεψύδρα ή σημάδι στο κοιλιακό τμήμα. Το αρσενικό είναι πολύ μικρότερο, μισό σε μέγεθος από το θηλυκό, καφέ ή γκρι χρώματος, και είναι ανίκανο να προκαλέσει δηλητηρίαση σε ανθρώπους.

Η Μαύρη Χήρα κατασκευάζει έναν ισχυρό,  κολλώδη ιστό από μεταξένιες ίνες. Έχει βρεθεί ότι η αντοχή αυτής της μεταξένιας ίνας είναι ίση με μία ίνα κατασκευασμένη από ατσάλι αντίστοιχου πάχους, έχοντας όμως το ατσάλι 6 φορές μεγαλύτερη πυκνότητα.

Συνήθως κρέμεται από τον ιστό ανάποδα και περιμένει κάποιο έντομο να πέσει πάνω του και να κολλήσει. Έπειτα ορμάει πάνω στο παγιδευμένο έντομο που προσπαθεί να ελευθερωθεί το δαγκώνει και το τυλίγει σε κουκούλι για να τραφεί αργότερα.

Τα περισσότερα είδη Μαύρης Χήρας δεν είναι επιθετικά. Πολλά τσιμπήματα που γίνονται σε ανθρώπους είναι αμυντικά και γίνονται συνήθως όταν κατά λάθος ασκήσουμε πίεση πάνω της ή την ενοχλήσουμε.

latrodectus-variolus-0028_0

Το δηλητήριο που παράγεται από την αράχνη «μαύρη χήρα» λέγεται α-λατροτοξίνη και έχει τοξική επίδραση επί του ανθρωπίνου οργανισμού, συγκεκριμένα στο νευρικό σύστημα. Τα συμπτώματα του δαγκώματος είναι ναυτία, ταχυκαρδία, εφίδρωση, μυικοί πόνοι και μυικοί σπασμοί και διαρκούν 3-7 μέρες και σπάνια κάποιες εβδομάδες. Το δηλητήριο της Μαύρης Χήρας είναι αρκετά ισχυρό όμως δεν προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στον άνθρωπο, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις που μπορεί να αποβεί θανατηφόρο σε παιδιά και ηλικιωμένους.

Όπως όλα τα είδη αραχνών είναι και αυτή σαρκοφάγα. Τρέφεται με διάφορα είδη εντόμων και γενικότερα αρθροπόδων, ως εκ τούτου με τη δραστηριότητά της μειώνει και περιορίζει επιβλαβείς οργανισμούς, συμβάλλοντας ως βιολογικός παράγοντας ελέγχου των παρασίτων.